måndag 23 mars 2009

Första dagen på nya jobbet

2019
Hon drar ner den stickade mössan djupt över huvudet. Fryser i den snåla västkustvåren. Stampar med bortdomnade fötter. Hon slutar om en halvtimma.
Hon känner sej ganska nöjd med sin insats denna första arbetsdag. Kramar om handdatorn i fickan, med stela behandskade fingrar. Det gäller ju att visa att man är `uppmärksam, initiativrik och kreativ´, som det stod i platsannonsen.

Särskilt belåten är hon med dagens första uppdrag, då hon kunnat konstatera att "den för depression sjukskrivna 990718 Friberg sågs uppsluppet plocka snödroppar och leka med sitt barn på vägen till förskolan samt skratta och skoja med andra föräldrar utanför densamma, vilket torde rendera ett uppföljande samtal med sjukskrivande psykiater, vilken uppgivit att Friberg är `djupt deprimerad, på gränsen till apatisk´."

Kontrollen av 090323 Jönsson var dock lite olustig att tänka på eftersom barnet verkligen visade sej ha hög feber. Pojkens far var i upplösningstillstånd när hon ringt på dörren. Han stod med ett synbarligen medvetslöst uppsvullet barn i famnen och håret på ända och väntade på ambulansen. Han var ovillig att svara på hennes frågor om varför han ännu efter två dagars anmälan av vård av sjukt barn inte inkommit med intyg från skolan.

När hon backat nerför trappan igen var hon glad över kursen i Hantering av verbala och fysiska hot och personangrepp, som ingått i introduktionen till hennes nya arbete. Händelsen hade snart runnit av henne och hon kunde göra en enkel notering om att "barnets far vägrar uppge skäl för uteblivet inlämnande av blankett 4.37a. Om denna eller förklarande omständighet, ej kommit kassan tillhanda inom en vecka, bör utbetalning av tillfällig föräldrapenning ej tillstyrkas."

Nästa bevakningsuppdrag hade avlöpt bättre. Hon kunde anteckna att "760518 Karlsson iakttogs arbeta i sin trädgård från kl 9.12 till kl 10.07. Eftersom Karlsson till försäkringskassan uppgivit sig ha svåra ryggsmärtor, torde denna rapport ligga till grund för vidare utredning av huruvida ersättningsärendet ska avbrytas med eventuell återbetalnigsskyldighet med vite som följd."

Men höjdpunkten på denna hennes första dag som Försäkringskassans fältarbetare var det uppdrag hon nu slutfört.
"Bidragstagare 921102 Sunesson har denna eftermiddags kl 16.23 setts ta emot besök av den före detta sambon - 850613 Söderström - vilken Sunesson polisanmält för kvinnofridskränkning samt för misshandel av barnets gemensamma minderåriga dotter. Den uppgivna separationen ligger till grund för Försäkringskassans beslut om utbetalning av Bostadsbidrag för ensamstående förälder.
Fältarbetare nr 3298 anser att sannolika skäl för misstanke om grovt uppsåtligt bedrägeri föreligger, varför en kontroll Kategori 3 bör utföras i Sunessons hem. Kontrollen bör utföras nattetid för att utröna sanningshalten i Sunessons uppgivna civilstånd."

Klockan är fem. Hon knappar in sin kod i utloggningsprogrammet och går hem.

3 kommentarer:

  1. Vilket förfärligt arbete!! Och en sån jättebra skriven historia. Jag gillar den anteckningsliknande uppställningen av fallen. Som skrivna med den byråkratiska stelhet som finns i systemet. Och hur lätt det är att bilda sig en snabb uppfattning om en människa och låta den stå som sanning! Vi är ju olika vi människor, en del betvingar sorg, smärta och krokighet. För att inte låta sig besegras. Men det tillåter inte systemet alls. Jag tycker du har skrivit en trovärdig historia som lämnar en bitter eftersmak! Bra som attan!:=) Cissi

    SvaraRadera
  2. En kanonbra text. Man blir rädd för kontrollsamhället och känner skarpt att snaran dras till om vår frihet.
    Detkänns som om du har stor kunskap innanför området

    SvaraRadera
  3. Texten skapar för mig intresse för huvudpersonen, vem kan gilla ett sådant arbete? Och lite skrämmande när hon refererar sina insatser till egenskaperna i platsannonsen uppmärksam, kreativ och initiativrik. Kanske skulle detta publiceras i försäkringskassans personaltidning? Väldigt bra och mycket att tänka på!

    SvaraRadera