torsdag 3 september 2009

Feng shui

(Utmaning 246 Om att rensa ur garderoben)

Allra längst ner, i det innersta hörnet hittade hon sin första pojkvän.

Hon stannade till och fylldes av en blandning av smärta och glädje. Böjde sej långsamt ner och rörde mjukt vid honom. Varligt, mycket varligt, lyfte hon upp honom.
Det frasade i kanterna av beröringen och tunna skikt lossnade och seglade långsamt till marken. Hon blåste försiktigt bort damm och såg att han glittrade på samma sätt som förr.
Hon la honom försiktigt på bomull i en natthimmelsblå ask med hans namn.

När hon ställt den lilla lådan på garderobshyllan, tog hon ett steg bakåt och råkade trampa på resterna av pojkvän numer två.
Deprimerat förälskad hade hon serverat honom sej själv och han hade tagit för sej tills han blev mätt och därefter rapat och skickat iväg henne.
Men hon hade gett honom något. Och han hade behållt det i sin hårt knutna näve. Efter alla år var det nu bara denna näve som återstod av honom.

Det krasade till när hon stampade till den med hälen. Det, som så länge hade varit hårt ihopprullat, vecklades ut och lyftes av en vindpust från det öppna fönstret. Hon fångade det och andades in dess välbekanta dofter innan hon sparade det vid sidan av den blå asken. Resterna av hans pulvriserade hårda näve sopade hon i hop och tömde i sopsäcken.

Så fortsatte hon sin utrensning. Tog en kopp kaffe. Log åt somt och smärtades åt somt. Vände och vred på dem en efter en. Funderade, mindes. Sparade somt men slängde det mesta.
Hon behövde sin garderob till annat nu.

Hon väntade med ex-maken till sist.
Om det var han som krympt eller hon som blivit starkare kunde hon inte avgöra. Hon hade aldrig tidigare lyckats rubba honom utan låtit honom dominera utrymmet i det lilla skrymslet så att han blockerade det för all annan användning.
På garderobsgolvet hade det blivit en stor mörk missfärging av något obehagligt grönt som sipprat ur honom.
Hon baxade in hela byltet i kaminen, där han sakta försvann tillsammans med de andra.

Golvytan var tom nu.
Hon gick efter slipmaskinen och polerade golvplankorna tills de var ljusa och mjuka som en barnkind.

6 kommentarer:

  1. Miss G. GREAT! otrolgt cool ide med garderoben.

    Giilade bilderna du visar oss läsare där mycket symboliskt ligger.

    SvaraRadera
  2. Bra bilder, med pojkvännerna som små figurer (har nyss läst Else-Marie och småpapporna för en fyraåring på besök, kan det vara det som ger bilderna?) av olika konsistens. Tycker mycket om den förstas glitter, snygg kontrast till det gröna mot slutet.

    SvaraRadera
  3. Jag kände verkligen en befrielse när jag läste om din garderobsrensning. Väldigt vackert berättat och tankeväckande. Det är nog många som behöver göra sig av med den här typen av efterhängsna bördor i livet.

    SvaraRadera
  4. Garderoberna på puffsidorna rymmer hela liv och man tycker nästan det är synd att rensa ut allt. Bra skrivet om att göra sig fri från det gamla. Tyckte om, "Om det var han som krympt eller hon som blivit starkare..." att äntligen ha kraft att omvärdera.

    SvaraRadera
  5. Whao..det här var bra tycker jag! Rensa och få plats för nya energier! Tänkte också i dom banorna när jag klurade på en text, men fick inte till det. Super!!

    SvaraRadera
  6. Den här texten missade jag när det begav sig. Tycker mycket om den, särskilt det som sipprat ur ex-maken.

    SvaraRadera